Home | Kontakt | RSS

GoalRef

GoalRef er en intelligent bold, der er udviklet i et samarbejde mellem GoalRef ApS, kompetencecentret ISIS Katrinebjerg og boldproducenten Select. Bolden skal bl.a. bruges ved VM i håndbold 2008

 

Det lille iværksætterfirma GoalRef ApS oplevede sit endelige gennembrud da Det Internationale Håndboldforbund besluttede at bruge intelligente bolde ved VM i Kroatien i 2009 og under OL i 2009-2013. Teknologien i GoalRef er et klassisk eksempel på, hvad der kan komme ud af et samarbejde mellem en mindre virksomhed og forskningsmiljøerne. GoalRef er nemlig udviklet i et tæt samspil mellem GoalRef ApS, kompetencecentret ISIS Katrinebjerg og boldproducenten Select.

Sådan blev GoalRef til
Ideen om en intelligent bold kom fra tidligere chefredaktør og fodboldtræner Hans Petersen, som i 2000 forelagde den for sin gamle ven Ulrik Merrild, der netop havde startet sit eget IT-firma.

GoalRef systemet har været hurtigere at udvikle end forventet, fordi firmaet fra begyndelsen havde fat i de rette folk med de rette kompetencer.

Sammen tog de nemlig fat i Ole Lehrmann Madsen, datalogiprofessor og direktør i Alexandra Instituttet, som er operatør på ISIS Katrinebjerg, hvis mission er at bygge bro mellem den offentlige IT-forskning og de private virksomheder. Kontakten til ISIS Katrinebjerg via Ole Lehrmann Madsen viste sig at være nøjagtig det, der skulle til, for at få omsat Hans Petersens oprindelige idé til et konkurrencedygtigt produkt.

»Ole Lehrmann Madsen tog fat i en masse dygtige folk fra Alexandra Instituttet og fra ingeniørhøjskolen, og fik via instituttets netværk sat gang i forskningen. Alexandra Instituttet har været med lige fra ”servietniveau” og selv udviklet de krypteringsalgoritmer, vi bruger. GoalRef var næppe lykkedes uden Alexandra Instituttet,« fortæller GoalRefs direktør, Ulrik Merrild. Herudover har udviklingsselskabet Amfitech ApS med Jørn Eskildsen været tilknyttet lige fra starten, som en anden meget vigtig partner.

Det kom der ud af GoalRef
Som sagt er GoalRef systemet i kombination med Selects intelligente bolde officielt valgt af Det Internationale Håndboldforbund til brug under både Håndbold VM i 2009 og under OL i 2009-2013. Det er i sig selv en stor markedsåbner for et lille iværksætterfirma som GoalRef ApS.

Den tyske gigant Adidas er også på vej med et beslutningsstøttesystem til boldspil, og selvom GoalRef vandt første halvleg med udtagelsen til VM og OL, så ser Ulrik Merrild det som noget positivt, at der efterhånden kommer flere spillere på dette marked. Det betyder nemlig i hans øjne, at interessen for systemer som GoalRef øges, og at markedet dermed bliver større.

Hvor stort markedet for GoalRef kan blive, tør Ulrik Merrild ikke gætte på.

»Men det bliver stort. Systemet er forberedt til at kunne bruges på alle niveauer – både ligaer, divisioner, fritid osv. Fra det dyre til det billige, afhængig af, hvor mange faciliteter, man vil have indbygget,« siger han.

GoalRefs patentanmeldte system er ikke forbeholdt bolde fra Select. GoalRef er udviklet i tæt samarbejde med Select, men alle andre boldproducenter kan få adgang til at bruge det.

Sådan virker GoalRef - om teknologien bag
Med GoalRef er der ikke længere tvivl om, hvorvidt bolden har passeret målstregen eller ej – den nye teknologi fortæller dommeren det i samme sekund, det sker.

Teknologien i GoalRef går ud på at forsyne bolden med et tyndt kobbernet indvendigt, mens målstolperne og overliggeren forsynes med antenner, elektronik og en sender, som krypteret sender besked til dommeren, når bolden passerer mållinjen.

»Dermed kan GoalRef bruges til både håndbold, fodbold og ishockey.« fortæller, Ulrik Merrild.

Mens det i første omgang er målene, der gøres intelligente, betyder videreudviklingen, at boldene også bliver det. De er forberedt til at kunne forsynes med unikke chips, som gør hver bold identificerbar, så målene ikke kommer til at sende falske signaler på grund af elektroniske forstyrrelser. Desuden skal chipsene også kunne registrere og transmittere data om tryk osv.

»Det har været en kæmpe opgave at udstyre bolden med en chip, som kan holde til den hårde behandling, uden at det går ud over boldens spilleegenskaber. Men det er lykkedes,« siger Ulrik Merrild.

Læs mere om GoalRef

Se udsendelse om Goalref og Adidas på DR2 VidenOm

Læs mere om ISIS Katrinebjerg

Læs mere om Alexandra Instituttet

Print Tip en ven
Senest opdateret: 28/06/10 , © Alexandra Instituttet A/S